V i E R D R I E T ©

ViERDRIET - (IMG_1552)
IMG_1556
IMG_1567
IMG_1577

V i E R D R I E T ©   Vier Verdriet in Vier en Drie    Taboe van een kunstenaar zonder inspiratie

Deze expositie is volledig toegankelijk voor visueel, auditief en fysiek gehandicapten. Voor aanvraag van persoonlijke begeleiding kunt u een mail sturen naar: bericht@jananoniemexposeert.nl


De tentoonstelling V i E R D R I E T is een vervolg van I - m - perfekt – een expositie die de rol van de non-verbale communicatie in de wereld van zintuigelijk gehandicapten heeft herkend en erkend en bespreekbaar gemaakt. Toen heeft de kunstenaar zijn nieuwe naam gekozen - hij is Jan geworden, Jan Anoniem.


Wij leven nu in de wereld van een corona pandemie en veel van ons voelen zich vergeten en niet meer gezien. Jan heeft de tijd genomen om door middel van zijn kunst niet alleen zijn verhaal te vertellen, maar juist om diegenen die niet blind, doof of rolstoelgebonden zijn uit te dagen om nieuwe ervaringen en nieuwe waarnemingen op te doen. 


De corona pandemie heeft de isolatie nog vergroot. Een dove of slechthorende kan niet meer liplezen vanwege mondkapjes, een blinde kan niet meer begeleid worden zonder de 1,5 m maatregel te negeren. Hulpmiddelen zijn een oplossing, maar kunnen de handicap niet ongedaan maken.

Helaas krijgt Jan, een zintuigelijk gehandicapte, in zijn leven regelmatig te maken met vooroordelen en stigmatisering en hij is niet de enige.

Bovendien is er om hem heen veel verdriet.


Wat doet de maatschappij? Waar is nu de sociale, duurzame samenleving gebleven? 


Deze vragen zijn niet bedoeld om zelf ook te gaan stigmatiseren, maar om essentiële problemen in het leven van een zintuigelijk gehandicapte bespreekbaar te maken.

Ook kunstenaar zijn met “zintuigelijke kwetsbaarheid” brengt regelmatig verdriet met zich mee.


Je wilt het onder woorden brengen, uitschreeuwen, aandacht vragen, in paniek raken, niets helpt.    Je moet het zien te overleven, uit huis gezet worden, je hebt geen recht van leven, maar je moet doorgaan en volhouden en het hoe dan ook overleven!


Hoe (on)menselijk is dat? 


En je dierbaren beweren maar van je te houden, terwijl ze je in de kou laten staan! Hoe kun je onder deze omstandigheden creatief zijn als kunstenaar?

Als je niet eens een basis hebt voor je eigen leven, geen huis, geen studio,

geen inkomsten, geen toekomst, geen familie, geen liefde, geen….. 


Wat je wél hebt is je handicap, obstakels, onbegrip, eenzaamheid, overlevingsmodus, paniek, angst, suïcidale gedachten, eetstoornissen, psychosomatische klachten, pijnaanvallen, onmacht van de hele wereld,

jezelf tegen jezelf.    


Maar juist in deze kwetsbaarheid kan Jan de kracht vinden om verdriet te vieren. De getallen vier en drie zijn komend jaar belangrijk voor Jan, hij wordt op 3 april 43 jaar. 


In memoriam Rob uit den Bogaard


Hoe ontwerpen we een samenleving waarin iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt?


Wat zouden de bouwstenen kunnen zijn van een inclusieve samenleving die de huidige uitsluitingssystemen en onze denkpatronen echt bevragen? De komende periode onderzoekt en verkent de Embassy wat inclusief ontwerpen kan betekenen, door mensen vanuit verschillende achtergronden en expertises bij elkaar te brengen om met elkaar de dialoog aan te gaan en van elkaar te leren. Hierbij kijken we niet alleen naar het nu, maar juist ook naar de toekomst en hoe die eruit zou kunnen zien. Embassy curator Shay Raviv, Marcin Karwinski, Charlotte Vromans en Frank Norbruis gingen het gesprek aan.

In memoriam Maria en Władysław Karwińscy

In gloria vitae Blaka Graf