‘Ieder Mens Is Kunst’ wordt een kunstproject die mensen anders laat denken over mogelijkheden en beperkingen. ‘De mens’ is straks kunst. Ervaringsdeskundigen, en iedereen die hierin geïnteresseerd is ook als die niks met kunst te maken heeft. Jij hoeft geen kunstenaar te zijn, jij bent al kunst.


Iedereen kan ons de wereld anders laten ervaren, ook als zij of hij zelf een andere zintuiglijke waarneming hebben. Acteurs, schilders, artsen, schrijvers, werkende en werkloze, juristen, grafici, beeldhouwers, politieagenten, keramisten, bouwers, markt verkopers, gehandicapten en ‘gezonde’… Op allerlei manieren kan ‘kunst’ ons kennis laten maken met een wereld die we uit onszelf niet kunnen leren kennen. 


Sensorische, fysieke en mentale beperkingen leveren veel ervaringen op die andere mensen de ogen kan openen. Maar denk hier niet alleen aan kunstenaars. Iedereen maakt van haar/zijn leven een kunst. Dat willen wij graag laten zien, ervaren, voelen, horen en hoe dan ook samen beleven.


Als mens(heid) blijven wij zo erg aan de betekenissen van verbaal communiceren gehecht dat wij niet meer elkaar kunnen begrijpen. Wij denken wel dat het lukt maar in praktijk is het niet zo. Wij communiceren niet  meer. Wij sturen een en ontvangen andere boodschap, net als boodschappen uit de winkel halen. Wij missen de kern, wij ontkennen verlangen naar gelijkwaardigheid als mens voor elkaar. 


Mijn woorden hier klinken heel hard, vooroordelen en generaliserend. Zo is onze maatschappij geworden. Wij zijn overdonderd met de hoeveelheid van wetten, regels en goede intenties als een kers op taart bovenop. Doch missen wij in het algemeen energie te hebben om te gaan handelen. Vooral communiceren wij niet meer - wij gooien lege woorden tegen elkaar en lopen vervolgens weg. 


Bij deze tekst lezen krijgt jij geen kans om mij te zien of mij aan te spreken. Jij blijft communiceren op basis van uw eigen waarneming kennis. Bij interpersoonlijke contact zou jij opmerken dat er iets “anders” met mijn verbale communicatie is: dat ik buitenlandse accent heb, dat ik heel erg gefocust op uw lippen kijk, dat ik soms niet inhoudelijk op jou vraag antwoordt. Toch zou u niet weten dat ik niet versta want ik met progressieve perceptieve gehoorverlies geboren ben en momenteel in fase van ernstig slechthorend naar doof ben gegaan.


Hier keer ik terug naar mens die kunst is, naar menselijke consistentie. Het is van belang van ieder een zich vanaf nieuw mens zijn. Kunst zijn. 


Ben jij (ook) kunst?


Wees nieuwsgierig en kom ‘Ieder Mens Is Kunst’ te beleven van 5 augustus t/m 3 september bij Weissenbruchzaal van Pulchri Studio.


Met alle dank aan vrienden en collega’s die hier mij hebben geholpen en ondersteund.